Gemeenten: Chemours en Dupont moeten medisch onderzoek betalen

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

27-02-2018

De gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht stellen de bedrijven Chemours en DuPont aansprakelijk voor de gevolgen van de uitstoot van de stoffen PFOA en GenX. Hierover hebben de drie gemeenten de bedrijven een brief gestuurd. Volgens de gemeenten moeten de bedrijven onder meer opdraaien voor de kosten van diverse gezondheidsonderzoeken.

Afgelopen najaar werd bij een kleine duizend (oud-)omwonenden van de fabriek bloed afgenomen en getest, waaraan de gemeenten ‘forse kosten’ hebben gehad. Chemours en Dupont worden ook aansprakelijk gesteld voor de schade die vo

ortkomt uit de verontreiniging van bodem en oppervlaktewater in de omgeving van het terrein, waar de voormalige Dupont-fabriek stond. PFOA werd tussen 1970 en 2012 gebruikt door Dupont, dat later is overgenomen door Chemours. In die periode vond ook uitstoot plaats van de stof. PFOA werd gebruikt bij de productie van teflon, dat onder meer wordt gebruikt in de antiaanbaklaag van pannen.

Afgelopen jaar hekelde Kees Rovers, huisarts in Dordrecht, de bloedtests die door politici waren toegezegd zonder dat er een medische indicatie voor was. Rovers vroeg zich af hoe inzet van een dergelijk onderzoek is te verantwoorden voor de tuchtrechter en wie de rekening van het vervolgonderzoek betaalt.

Gemeente Dordrecht: Gemeenten stellen Chemours en DuPont aansprakelijk

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact