Kno-artsen kiezen tien preventiepunten

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

27-02-2018

De kno-artsen hebben op hun website tien ‘schadelijke invloeden’ aangewezen die mensen in acht moeten nemen om het risico op aandoeningen te verminderen.

Bovenaan de lijst staat hard geluid, maar ook zonlicht, neusspray, neuspeuteren, wattenstokjes voor de gehoorgang, te veel eten en te weinig bewegen, allergenen, alcohol en tabak kunnen beter worden vermeden. Hekkensluiter is koud water of koude wind. Als natte oren daaraan worden blootgesteld, kan dit leiden tot het minder bekende surfersoor of zwemmersoor. Dit is goedaardige botaangroei die de gehoorgang kan afsluiten en ophopingen van oorsmeer en gehoorgangontstekingen tot gevolg kan hebben.

‘Gek genoeg wordt er in de huidige geneeskunde veel meer aandacht besteed aan het genezen dan aan het voorkomen. Gelukkig komt daar de laatste tijd steeds meer verandering in’, stellen de artsen op de website. Een andere preventieactiviteit van de vereniging zijn de bezoeken die kno-artsen (in opleiding) sinds 2013 afleggen aan basisscholen om voorlichting te geven en bewustzijn te creëren over gehoor en lawaaischade. De werkgroep prevENT van de kno-vereniging organiseert dit.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact