Schippers stelt bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker uit

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

03-11-2015

De invoering van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker wordt weer uitgesteld. In een brief aan de Tweede Kamer laat VWS-minister Schippers weten dat de streefdatum van 1 juli 2016 niet zal worden gehaald.

 

Het zijn juridische procedures die de minister parten spelen. De rechter heeft recentelijk twee kortgedingen over de aanbesteding van de HPV-test niet-ontvankelijk verklaard. De overeenkomst met de partij die de gunning heeft gewonnen, is getekend. Maar in de nu lopende aanbesteding van de laboratoria en zelfafnametests houdt Schippers ook weer rekening met juridisch getouwtrek.

De minister heeft het RIVM gevraagd om te ‘verkennen’ wanneer het nieuwe bevolkingsonderzoek kan worden ingevoerd. ‘Belangrijk aandachtspunt daarbij is het goed laten aansluiten van het nieuwe bevolkingsonderzoek op het huidige bevolkingsonderzoek’, aldus Schippers.

Het huidige bevolkingsonderzoek bestaat uit primair cytologisch onderzoek van het uitstrijkje bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Het nieuwe onderzoek bestaat uit HPV-screening van het uitstrijkmateriaal van vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie. Dit wordt elke tien jaar herhaald. Schippers verwacht met de inzet van deze gevoelige nieuwe test ‘jaarlijks ongeveer 75 extra gevallen van baarmoederhalskanker en 18 sterfgevallen’ door deze ziekte te voorkomen. De invoering van het nieuwe onderzoek staat ter discussie. Onlangs waarschuwden de pathologen Raimond Giard en Sietske Riemersma in Medisch Contact dat de specificiteit en sensitiviteit van de test onvoldoende zijn. Epidemioloog en columnist Luc Bonneux noemde screening ‘absurd’.

Eva Nyst

Kamerbrief van minister Schippers - 30-10-2015

Uitleg over de screening op baarmoederhalskanker in een Kamerbrief van minister Schippers 30-06-2015

 

07-10-2015   Het nieuwe HPV-bevolkingsonderzoek voldoet niet
30-06-2015   Toch nieuwe screening baarmoederhalskanker ondanks zaak-Meijer
23-06-2015   Chris Meijer weg bij Gezondheidsraad
15-06-2015   Hoogleraar verzwijgt lucratieve zakelijke belangen
08-04-2015   RIVM: ‘Nieuwe test baarmoederhalskanker goede keuze’
01-12-2014   Zelftest op HPV verhoogt deelname bevolkingsonderzoek

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact