GGZ Friesland biedt cursus ‘Eerste hulp bij psychische problemen’ voor iedereen

23-02-2018

Wat doe je als er iemand voor je staat met een psychose? Wat zeg je tegen iemand die ernstig depressief is? Bel je de huisarts of bijvoorbeeld 112? Een cursus ‘Eerste hulp bij psychische problemen’ biedt daarop antwoord. GGZ Friesland biedt deze cursus vanaf nu aan iedereen aan.

strong>
Wat is het?
MHFA staat voor Mental Health First Aid. Deze in Australië ontwikkelde cursus, die inmiddels in 23 landen wordt gegeven, leert mensen hoe ze moeten handelen als iemand in psychische nood verkeert. Tijdens de cursus krijgen deelnemers informatie over psychische problemen en leren ze de vaardigheden die nodig zijn om eerste hulp te verlenen. Naast de ‘gewone’ MHFA-cursus komt er speciaal voor de omgang met kinderen en jongeren (8-18 jaar) in psychische nood óók een cursus: MHFA Jeugd (vanaf mei 2018).

Waarom doet GGZ Friesland dit?
Als GGZ Friesland denken we graag in oplossingen en niet in problemen. Daarom willen we via de MHFA-cursus mensen helpen, ze handvatten bieden om goed te handelen in crisissituaties. EHBO-trainingen zijn bekend, daar wordt op scholen ook aandacht aan gegeven. Maar voor de psychische variant, deze MHFA-cursus, geldt dat allemaal (nog) niet. We willen daar graag verandering in brengen. Dat is zowel voor patiënten als niet-patiënten een goede zaak! Win-win dus.

Voor wie?
Iedereen kan de cursus volgen. Van de partner, de buurman of het familielid van iemand tot de receptioniste van een bedrijf, een ambtenaar, een politieman of een docent; voorbeelden te over.

Er worden geen specifieke eisen gesteld aan mensen die deel willen nemen.

Duur en kosten
De totale duur van de cursus bedraagt twaalf uur en is verdeeld over vier dagdelen. Gecertificeerde trainers van GGZ Friesland geven de cursus. De kosten zijn 275 euro.

Aanmelding en data
Mensen kunnen voor meer informatie, aanmelding en beschikbare data kijken op onze speciale site: www.ggzfriesland.nl/mhfa. Opgave kan via een speciaal formulier. Ook via de landelijke site www.mhfa.nl is dit mogelijk.