VUmc en AMC willen financiering opleiding tropenarts

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

22-02-2018

Het VUmc en AMC vinden dat de opleiding ‘arts internationale gezondheidszorg en tropenkunde’ (AIGT), de vroegere tropenarts, moet worden behouden en gefinancierd door het ministerie van VWS.

De ervaring van tropenartsen is, ook als ze definitief terugkeren naar Nederland, waardevol in het onderwijs en voor de vervolgopleidingen tot medisch specialisten, vinden AMC en VUmc. Zo wordt gebruikgemaakt van hun ervaring in het onderwijs – dat een internationaal profiel heeft – en bij de voorbereidingen op stages in het buitenland. Ongeveer de helft van de geneeskundestudenten kiest voor een stage in het buitenland.

Bovendien stellen het VUmc en AMC dat tropenartsen die in Nederland starten met een opleiding tot medisch specialist of huisarts hoog aangeschreven staan. Dat komt onder meer door hun kennis over cultuurverschillen in de zorg, over opkomende nieuwe infectieziekten en bekende tropenziekten en hun vindingrijkheid.

Eerder deed onder meer de KNMG al een oproep aan het ministerie van VWS om de opleiding AIGT te financieren. Deze oproep volgde op berichtgeving over ziekenhuizen die stoppen met de opleiding vanwege de kosten. Minister Bruins voor Medische Zorg volgt hierin echter het standpunt van de vorige VWS-minister, die vond dat artsen die zich vooral richten op gezondheidszorg in het buitenland niet met Nederlands belastinggeld hoeven worden opgeid. Bruins liet eind januari weten dat hij zich geen zorgen maakt over een afnemend aantal opleidingsplaatsen.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact