NOC*NSF raadpleegt instanties vanwege norovirus

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

06-02-2018

NOC*NSF neemt geen extra maatregelen na de uitbraak van het besmettelijke norovirus in Pyeongchang. Wel zijn de sporters en begeleiders nog wat alerter qua hygiëne, zoals het goed wassen van handen.

‘Wij zijn vanochtend op de hoogte gebracht over de uitbraak van het virus. Artsen van onze ploeg hebben bij instanties in Nederland nagevraagd of de bestaande infectieprotocollen voldoen. Dus we hebben het nog een keer extra laten toetsen. Volgens de instanties is aanpassing niet nodig’, legt een woordvoerder van de sportkoepel uit. ‘Iedereen is wel wat alerter, maar er is geen paniek.’

Het schaatsen en shorttrack vindt bij de Spelen plaats in Gangneung, op drie kwartier rijden van Pyeongchang. Van de 33 Nederlandse deelnemers komen er 29 uit op die twee sporten en zij verblijven ook in Gangneung. Alleen snowboarders Cheryl Maas, Michelle Dekker en Niek van der Velden en skeletonster Kimberley Bos zitten in Pyeongchang.

Het norovirus waart rond onder beveiligers van de Olympische Spelen. Het organisatiecomité plaatste daarom zo’n 1200 particuliere beveiligers in quarantaine. Bij zeker 41 van hen is in het ziekenhuis al vastgesteld dat ze zijn besmet. De Koreaanse organisatie hoopt te voorkomen dat het norovirus zich verder verspreidt en bijvoorbeeld de sporters treft. Als vervanging zijn negenhonderd militairen opgeroepen.

In Gangneung hangen sinds dinsdag op deuren van verblijfsaccommodaties waarschuwingen. ‘Voorzorgsmaatregelen vanwege norovirus’, staat er in het Engels op. De autoriteiten adviseren onder meer langer dan dertig seconden handen te wassen en bij het eten van bepaalde fruitsoorten eerst de schil te verwijderen. Ook wordt aangeraden geen water uit de kraan te drinken.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact