Plannen voor abortuskliniek Den Bosch

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

05-02-2018

Het ministerie van VWS verwacht deze maand een vergunningaanvraag te ontvangen van een partij die een abortuskliniek in Den Bosch wil openen. Onduidelijk is nog wie achter de vergunningaanvraag zit.

Eind 2017 ging abortusorganisatie CASA failliet, waardoor de zeven CASA-abortusklinieken de deuren sloten en er zorgen waren over de beschikbare capaciteit voor vrouwen die abortushulp zochten. Op dit moment zijn er elf abortusklinieken in Nederland, meldt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) naar aanleiding van Kamervragen van de SGP-fractie over de plannen in Den Bosch. Er is daarnaast dus iemand die het voornemen heeft in Den Bosch een kliniek te openen, aldus Bruins, en deze persoon heeft het ministerie aangegeven in februari hier een vergunningaanvraag voor in te dienen.

Eind 2016 waren er nog vijftien klinieken. Bruins vindt dan ook niet dat het aantal klinieken te ruim is, zoals SGP-Kamerlid Kees van der Staaij opperde in zijn vragen. Van der Staaij wil dat in het vergunningenbeleid ook het aantal klinieken en de spreiding ervan wordt bekeken voordat een vergunning wordt verleend. Naar aanleiding van de sluiting van de CASA-klinieken heeft Bruins eerder al toegezegd te bekijken of aanpassing van de regels nodig is.

Abortusarts Gabie Raven, eerder werkzaam voor de CASA-kliniek in Maastricht, opende in december een nieuwe abortuskliniek in Roermond, Gynaikon. Gynaikon nam vervolgens ook de wegens faillissement gesloten Rotterdamse kliniek van Casa over. Raven laat weten dat zij niet degene is die plannen heeft in Den Bosch. ‘Gynaikon heeft niet de ambitie groter te worden dan Roermond en Rotterdam’, aldus Raven.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact