Nederland opnieuw het beste zorgstelsel van Europa

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

01-02-2018

Het Nederlandse zorgstelsel scoort het hoogste van Europa in de Euro Health Consumer Index (EHCI). Volgens deze jaarlijkse vergelijking van gezondheidssystemen van de van oorsprong Zweedse denktank Health Consumer Powerhouse (HCP) is het Nederlandse systeem toegankelijk en van hoge kwaliteit.

HCP stelt sinds 2005 jaarlijks de EHCI op, een vergelijking van gezondheidzorgsystemen in 35 landen. De analyse gebeurt aan de hand van 48 indicatoren, zoals patiëntrechten, toegankelijkheid, behandeluitkomsten, preventie en medicijngebruik. Van de maximaal haalbare score van 1000 punten haalde ons land in 2017 924 punten. Als enige land heeft Nederland sinds de eerste publicatie van de EHCI in 2005 altijd in de top drie gestaan.

Het Nederlandse zorgstelsel kent volgens de EHCI nauwelijks zwakke plekken, behalve misschien de wachttijden. In Nederland wordt de stem van de patiënt gehoord en is de toegang tot de zorg goed geregeld. Het valt de onderzoekers op dat ‘beslissingen in de gezondheidszorg, in een ongewoon hoge mate, worden genomen door medische professionals met medewerking van patiënten. Financieringsinstanties, politici en bureaucraten lijken verder verwijderd van beslissingen over operatieve gezondheidszorg in Nederland dan in bijna elk ander Europees land.’

Nederland blijft Zwitserland op nummer twee voor, maar zou het zwaar krijgen als de criteria voor babysterfte, ‘waarop Nederland niet echt excelleert’, zouden worden aangescherpt, valt te lezen in het rapport. Denemarken staat nu op de derde plaats, maar presteerde de afgelopen jaren beter dan dat. Deze dip heeft waarschijnlijk te maken met een verandering in de toegankelijkheid van zorg, aldus de auteurs. Noorwegen verliest punten op zijn ‘totaal onverklaarbare wachtlijstsituatie’. Ook buurland Zweden zakt diep weg naar de twaalfde plaats door zijn wachtlijsten. Alleen Ierland en het Verenigd Koninkrijk scoren slechter op het onderdeel ‘toegankelijkheid’ dan deze Scandinaviërs.

In zijn voorwoord zegt HCP-oprichter Johan Hjertqvist dat hij ooit droomde dat de lidstaten van de Europese Unie zouden profiteren van elkaars vooruitgang op zorggebied. Maar er is ‘geen enkel zicht op een rolmodel voor Europese gezondheidszorg’, concludeert hij. Om daaraan toe te voegen dat dit misschien ook maar goed is. Uit de monitor blijkt dat landen individueel verbeteringen invoeren; Macedonië en Montenegro pakken bijvoorbeeld met e-health wachtlijsten aan. Een verenigde zorgstrategie in de EU zou zulke initiatieven misschien alleen maar hebben vertraagd en gecompliceerd, aldus de HCP-voorzitter.

Euro Health Consumer Index 2017

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact