Veel doden bij brand in ziekenhuis Zuid-Korea

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

26-01-2018

Een grote brand in een ziekenhuis in de Zuid-Koreaanse stad Miryang heeft aan tientallen mensen het leven gekost. Daarnaast zijn veel mensen gewond geraakt, meldt de brandweer. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gaat het om ten minste 41 doden en zo’n tachtig gewonden. Verwacht wordt dat het aantal slachtoffers nog oploopt.

De brand begon vermoedelijk op de eerste etage bij de spoedeisende hulp van het Sejong ziekenhuis. De BBC meldt dat op het moment dat de brand uitbrak zo’n tweehonderd patiënten in het ziekenhuis en een naastgelegen verpleeghuis aanwezig waren. De brandweer had de brand, die tot de eerste etage beperkt bleef, na drie uur geblust.

De meeste slachtoffers zijn om het leven gekomen door het inademen van rook. Van de gewonden liepen negen mensen ernstig letsel op. 111 patiënten en ziekenhuismedewerkers zijn naar nabijgelegen ziekenhuizen gebracht. De 94 patiënten in het verpleeghuis konden allemaal veilig worden geëvacueerd.

Miryang ligt ongeveer 270 kilometer ten zuidoosten van hoofdstad Seoul. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, is niet bekend.

De laatste keer dat in Zuid-Korea een ongeluk honderden doden vergde, was in 2015 toen de veerboot Sewol zonk en 304 passagiers verdronken. De Zuid-Koreaanse onderzoeker Gyuchan Thomas Jun, nu verbonden aan de Britse Loughborough University, doet onderzoek naar veiligheid en de menselijke factor. Hij reconstrueerde de bootramp als een gebeurtenis waarin economische, culturele, maatschappelijke, persoonlijke en andere factoren een rol spelen. In een veelbekeken video toont hij de paradox dat mensen ‘zowel een gevaar voor, als een redder van de veiligheid’ van systemen zoals de zorg kunnen zijn.

Two Contrasting Views of the South Korea Ferry Accident (Gyuchan Thomas Jun):

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact