Vertrek Saskia Baas na afronding omvorming Havenziekenhuis tot Havenpolikliniek

18-01-2018

Het ‘Haven’ in Rotterdam neemt per 1 februari afscheid van directeur-bestuurder Saskia Baas. Na een dienstverband van ruim twee jaar wil zij graag tijd en ruimte creëren om een nieuwe stap in haar loopbaan te kunnen zetten.

br />Nadat in 2017 bleek dat het Havenziekenhuis geen toekomst meer zou hebben als zelfstandig algemeen ziekenhuis, werd het ziekenhuis onder leiding van Saskia Baas in het afgelopen jaar omgevormd tot Havenpolikliniek. Samen met een aantal Rotterdamse partnerziekenhuizen werd de continuïteit van zorg voor de Havenziekenhuispatiënten en de werkgelegenheid voor medewerkers zo veilig gesteld.

Kleinschaligheid
Saskia Baas stapte eind 2015 over van het Erasmus MC naar het Havenziekenhuis om de financiën van het ziekenhuis op orde te brengen en met de medische staf het profiel van het ziekenhuis verder aan te scherpen. Baas: “Het Havenziekenhuis stond uitstekend bekend om de kwaliteit van zorg en de persoonlijke aandacht waarop patiënten konden rekenen. De kracht van de kleinschaligheid voor patiënten bleek zich echter op financieel gebied tot een zwakte te ontwikkelen. Een klein ziekenhuis heeft voor een groot deel dezelfde vaste kosten als een grote organisatie en de benodigde investeringen in bijvoorbeeld het gebouw en ICT konden niet meer opgebracht worden. Na twee jaar op rij verlies te hebben gedraaid bleek het Havenziekenhuis als zelfstandige organisatie niet langer levensvatbaar te zijn. Op 1 oktober 2017 startte de omvorming tot Havenpolikliniek en eind vorig jaar werden de laatste formaliteiten afgerond. Voor mij voelt het als een natuurlijk moment om nu te stoppen. In de komende maanden wil ik mij richten op de mooie nieuwe dingen die op mijn pad komen.”

Verbindende kracht
Voorzitter van de Raad van Commissarissen Maarten Rutgers: “Wij spreken onze waardering uit voor Saskia’s professionaliteit en verbindende kracht in de samenwerking met de betrokken partnerziekenhuizen. Met dit afscheid wordt een bijzondere periode gemarkeerd, die intensief was voor alle betrokkenen, maar uiteindelijk geleid heeft tot de totstandkoming van de Havenpolikliniek. Een nieuw en uniek zorgconcept in Nederland.”

Bekende Havengezichten
De Havenpolikliniek is op 1 oktober 2017 van start gegaan. De zorg in de Havenpolikliniek wordt nu verleend onder verantwoordelijkheid van de betrokken partnerziekenhuizen. Patiënten kunnen bij de bekende Havengezichten terecht voor goede zorg met persoonlijke aandacht en alle poliklinische afspraken waarvoor zij voorheen bij het Havenziekenhuis ook terecht konden, inclusief diagnostiek. Mocht er onverhoopt een operatie en/of opname nodig zijn, dan kunnen patiënten daarvoor terecht in één van de partnerziekenhuizen.

Fimke Wiersma, afkomstig van het Maasstad Ziekenhuis, is sinds 1 januari 2018 locatiemanager van de Havenpolikliniek. Saskia Baas begon haar carrière bij het bankwezen en stapte in 2009 over naar het Maasstad Ziekenhuis en in 2012 naar het Erasmus MC waar zij ad interim directeur van Erasmus MC Sophia was en themadirecteur diagnostiek en advies. Eind 2015 werd Baas benoemd als directeur van het Havenziekenhuis.
Saskia Baas blijft als toezichthouder verbonden aan Oogkliniek de Horsten en Kwadraad.