Internettherapie verhelpt vermoeidheid na borstkanker

18-01-2018

In Nederland zijn er meer dan 150.000 mensen die borstkanker hebben gehad. Ongeveer een kwart van deze mensen blijft na behandeling ernstig moe. Deze vermoeidheid zorgt voor forse beperkingen in hun leven en gaat meestal niet vanzelf over. Een nieuwe internettherapie voor deze ernstige vermoeidheid na borstkanker blijkt goed te werken: ongeveer driekwart van de patiƫnten is na afloop van de therapie niet langer ernstig moe. Ook hebben de vrouwen minder psychische klachten en beperkingen in hun dagelijks leven.

br />Dit blijkt uit onderzoek van het AMC, het Radboudumc en het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV). De online therapie is beschikbaar bij het NKCV in Amsterdam in het AMC. Het wordt volledig vergoed door de verzekeraar.

“Vaak zien wij dat mensen met vermoeidheid na kanker niet meer toe komen aan de leuke dingen in het leven,” aldus onderzoeker Harriët Abrahams van het vermoeidheidscentrum in het AMC. “Zij steken al hun energie in wat gedaan moet worden, zoals werk, het huishouden en zorg voor hun gezin. Als er al leuke dingen zijn, worden deze vaak niet meer als leuk ervaren, omdat zij hier te moe voor zijn. Bij het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV) hebben we een specifieke internettherapie ontwikkeld voor vermoeidheid na borstkanker. Uit onderzoek blijkt dat deze therapie werkt.”

Nog te veel patienten blijven met deze restklachten zitten. En dat is zonde, omdat het leven zoveel leuker is wanneer je minder moe bent. Wij gunnen het iedereen om te herstellen van de vermoeidheid – deze zorg wordt volledig vergoed door de verzekeraar.