MDxHealth ontwikkelt bloedtest voor begeleiding bij precisietherapie van castratie-resistente prostaatkankerpatiënten

18-01-2018

MDxHealth SA (“MdxHealth”, of “de Onderneming”) (Euronext Brussel: MDXH.BR), een internationaal opererende healthcare-onderneming die zich richt op de ontwikkeling en verkoop van moleculair-diagnostische testen voor het personaliseren van diagnose en behandeling van urologische kankers, maakt veelbelovende onderzoeksresultaten bekend met een vloeibare biopsietest in ontwikkeling. Data uit deze studie, gepubliceerd in The Prostate van 12 januari 2018, geven aan dat de test het potentieel heeft om een ​​gepersonaliseerde behandeling van castratieresistente prostaatkankerpatiënten (CRPC) te helpen begeleiden.

br />De meeste patiënten met gevorderde prostaatkanker (PCa) zullen uiteindelijk CRPC ontwikkelen, wat in de VS in 2016 alleen al leidde tot meer dan 26.000 sterfgevallen. De behandelingsopties voor CRPC zijn weliswaar verbeterd, met een combinatie van chemotherapie, androgeenreceptor (AR)-gerichte therapeutica en radiofarmaceutica thans beschikbaar, maar de mortaliteit blijft hoog.

Het monitoren van hoe een patiënt op de behandeling reageert wordt gewoonlijk drie tot vier maanden na de start ervan geëvalueerd en is grotendeels afhankelijk van PSA-metingen, botscintigrafie en andere beeldvorming-modaliteiten. Deze vertraging in het meten van de therapeutische respons kan de mogelijkheid beperken om het behandelingsregime in een vroeg stadium aan te passen, juist wanneer de kans op genezing het grootst is. Er zijn momenteel geen biomarkers beschikbaar die de respons van de behandeling in een vroeger stadium kunnen beoordelen.

MDxHealth’s op PCR-gebaseerde niet-invasieve bloedtest, werd ontwikkeld voor het meten van hypermethylatie-niveaus van twee biomarkers (GSTP1 en APC) in plasma celvrij DNA. De resultaten van de bovengenoemde prospectieve studie met 47 CRPC-patiënten en 30 controles, tonen dat de basiswaarde van de biomarkers, voorafgaand aan de behandeling, prognostisch is voor de totale overleving. Bovendien kunnen de daaropvolgende variaties van biomarkerniveaus tijdens de behandeling helpen om non-responders te identificeren, wat een verbeterde gepersonaliseerde behandeling van CRPC-patiënten in de toekomst mogelijk zal maken.

Prof. Dr. Jack Schalken, hoofdonderzoeker en onderzoeksdirecteur, van het UMC St Radboud, afdeling urologie in Nijmegen, zegt:
"Een van de belangrijkste nog onvervulde behoeften bij de behandeling van patiënten met castratie-resistente prostaatkanker is om de prognose en de respons op systemische therapie te kunnen beoordelen. Een kwantitatieve test die real-time inzichten kan bieden in de therapeutische respons van een patiënt en die vroege interventie met een alternatief behandelingsregime mogelijk kan maken, zou uiteindelijk de overleving kunnen verbeteren."

Dr. Jan Groen, CEO van MDxHealth, zegt:
"Gezien de mortaliteit die met CRPC samenhangt, is het van kritiek belang om de prognose van een patiënt en de vroege respons op het voorgeschreven behandelingsregime te begrijpen. Met naar schatting 233.000 CRPC-patiënten jaarlijks onder behandeling, bestaat er een aanzienlijke klinische behoefte aan een diagnostische precisie-test. Deze test geeft ons de mogelijkheid om met farmaceuten in overleg te treden over ondersteuning van hun ontwikkelingsprogramma's voor geneesmiddelen en over het monitoren van patiënten die deelnemen aan hun klinische studies."