ABP stapt uit tabak en kernwapens

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

11-01-2018

Pensioenfonds ABP doet geen investeringen meer in tabak en kernwapens. Volgens het fonds is dit besluit genomen na overleg met deelnemers, werkgevers en diverse belangenorganisaties. Binnen een jaar moeten de betreffende beleggingen, die een waarde van 3,3 miljard euro vertegenwoordigen, zijn verkocht.

Bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) riep tijdens het KNMG-congres ‘Maak de zorg rookvrij’ afgelopen mei ABP op te stoppen met investeringen in tabak. Hij wees erop dat veel zorgverleners wettelijk verplicht zijn hun pensioen te regelen via ABP. Aartsen noemt de stap van ABP vandaag ‘heel mooi’. Aartsen: ‘Na veel publieke druk neemt ABP eindelijk maatschappelijke en bestuurlijke verantwoordelijkheid.’ Eerder deden longartsen een appel op ABP en ook de Stichting Rookpreventie Jeugd ageerde tegen de beleggingen van het grootste Nederlandse pensioenfonds.

Volgens ABP-bestuurder Erik van Houwelingen waren beleggingen in tabak en kernwapens al langere tijd ‘een dilemma’ voor het pensioenfonds. Op basis van veranderingen in de samenleving, ook internationaal, is besloten strengere criteria te gaan hanteren.

De Hartstichting is blij met de maatregel. ‘ABP zet hiermee een grote stap op het gebied van tabaksontmoediging en het realiseren van een rookvrije generatie. Wij roepen andere leiders in de samenleving, zoals bestuurders van andere financiële instellingen, dienstverleners en supermarkten op om dit voorbeeld te volgen’, zegt Floris Italianer, directeur van de organisatie. De stichting wijst erop dat roken verreweg de nummer één vermijdbare oorzaak is van ziekte en sterfte in Nederland.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact