Korpschef wil psychische hulp in elke wijk

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

22-12-2017

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie wil dat er in elke wijk een ggz-hulpverlener beschikbaar is. Hij merkt dat de politie steeds vaker met spoed moet uitrukken vanwege noodsituaties door verwarde mensen en pleit daarom voor meer psychische hulp.

‘Wij lijken het nationale opvangcentrum voor personen met verward gedrag te zijn geworden. Dat gaat van mensen die de kluts kwijt zijn tot enorme geweldsuitbarstingen. Het gaat om heftige incidenten die regelmatig voorkomen die ook politiemensen raken’, aldus Akerboom. ‘Het zou goed zijn als in elke wijk een ggz-medewerker werkt, want nu zijn wij dat’, zegt de korpschef in een interview met het AD. De toename van verwarde mensen op straat komt volgens hem doordat ‘in de preventie de touwtjes wat lijken te zijn losgelaten en inrichtingen zijn verkleind’. Hij roept gemeenten en de landelijke politiek op om de zorg voor psychiatrische patiënten te intensiveren.

Het aantal keren dat de politie moet uitrukken voor spoedsituaties is in vijf jaar tijd met ruim een kwart toegenomen, van 1,2 miljoen meldingen naar ruim 1,5 miljoen. ‘Waar andere publieke functies verdwijnen – denk aan de brievenbus, het postkantoor of de bank – blijft de politie zichtbaar in de wijk en weten mensen ons te vinden’, aldus Akerboom.

Jacobine Geel van GGZ Nederland wil in gesprek met de politie over het stigmatiserend beeld dat wordt opgeroepen, maar ziet net als Akerboom ook graag meer psychische hulp in de wijk. Daarvoor is niet per se extra geld nodig, maar vooral een andere aanpak, denkt Geel. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) streeft ernaar dat gemeenten en regio’s komend najaar de aanpak van verward gedrag op orde hebben.

Korpschef Frank Paauw van de Rotterdamse politie uitte deze week ook grote zorgen over het aantal ernstige geweldsincidenten waarbij verwarde mensen zijn betrokken. ‘Verwarde mensen doden meer mensen dan terreur’, zei Paauw dinsdag. In 2017 had de politie in Rotterdam te maken met ruim 8200 incidenten met verwarde personen, in 2016 lag dat nog op ruim 7000.

Ook volgens Paauw heeft de stijging vooral te maken met bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg. ‘Er zijn minder bedden, mensen worden vaker buiten een kliniek behandeld en nemen het dan minder nauw met hun medicatie.’ Paauw ziet vooralsnog geen ommekeer ontstaan. Het Rotterdamse korps neemt het geweld door verwarde personen zo serieus dat het sinds dit jaar ook wordt meegenomen in het dreigingsbeeld dat het periodiek opstelt.

ANP

GGZ Nederland: 'Het beeld dat nu gecreëerd wordt over verwarde mensen is zeer stigmatiserend.'

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact