Twee grootste weefselbanken samen verder

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

19-12-2017

De twee grootste Nederlandse donorweefselbanken slaan vanaf komend jaar de handen ineen. Op 1 januari 2018 gaan de Euro Tissue Bank uit Beverwijk en Bislife uit Leiden op in ETB-Bislife.

Euro Tissue Bank bewaart gedoneerde huid-, oog-, hart- en vaatweefsels. Bislife bewaart bot-, kraakbeen- en peesweefsels. Door de fusie ontstaat één non-profitorganisatie die bijna alle in Nederland toegepaste donorweefseltypen uitneemt, opslaat, bewerkt en distribueert. Deze gaat teams opleiden die in één operatie alle gedoneerde weefsels kunnen uitnemen. De Gezondheidsraad adviseerde de overheid in 2014 in het rapport ‘Naar een duurzame weefselketen’ al om te komen tot één organisatie in Nederland die weefsels uitneemt.

Het marktaandeel van de fusiepartners is niet precies bekend omdat ziekenhuizen hun weefsels ook op de buitenlandse markt kunnen kopen. ETB-Bislife denkt met de huid-, hartklep- en botbank in Nederland 90 tot 100 procent marktaandeel te hebben. De corneabank van ETB-Bislife zal naar eigen schatting een marktaandeel van meer dan 50 procent hebben. Derde weefselbank in Nederland is de corneabank Amnitrans Eyebank Rotterdam. De fusiepartners, gevestigd in Beverwijk en Leiden, zijn van plan zich op termijn op één locatie te vestigen, maar de mogelijkheden hiervoor worden nog onderzocht.

VWS-minister Schippers liet de Tweede Kamer deze zomer weten dat de manier waarop weefseldonatie wordt betaald, op de schop gaat. Vanaf 2019 worden weefsels voor transplantatie, zoals hoornvliezen en hartkleppen, onderdeel van de dbc, zo kondigde ze aan. Ook komen er tarieven voor de activiteiten van de weefselbanken: de bewerking en opslag van weefsels voor transplantatie. Tot nu toe speelde de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) een centrale rol in de geldstroom. De minister noemde deze constructie ‘niet transparant’ en zag hierin bezwaren. ‘Vanwege de vooraf gegarandeerde opbrengst door de begrotingsbekostiging via de NTS is er voor de weefselbanken onvoldoende prikkel om doelmatiger te werk werken’, schreef de minister. Met de keuze voor een prestatiebekostiging krijgen de banken die prikkel wel en sluit de wijze van financiering aan bij andere medisch-specialistische zorg, stelde ze.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact