Radiologen Ruwaard verliezen miljoenenzaak tegen curatoren

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

11-12-2017

Twee radiologen van het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis lopen miljoenen mis, nu zij het hoger beroep tegen de curatoren van het failliete ziekenhuis hebben verloren.

De twee radiologen werkten sinds 1989 en 1993 als vrijgevestigd radiologen in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis dat in 2013 failliet ging en daarna een doorstart maakte binnen het Spijkenisse Medisch Centrum. Alle vrijgevestigde specialisten kregen toen een dienstverband aangeboden, op vier medisch specialisten na, onder wie de twee radiologen. Over de vier medisch specialisten werd een negatief advies gegeven door de selectiecommissie.

De radiologen verwijten de curatoren dat ze hun maatschap aan het Spijkenisse Medisch Centrum hebben overgedragen, zonder rekening te houden met de bezwaren van de medisch specialisten. Ook hielden de curatoren, volgens de twee radiologen, geen rekening met de belangen van de medisch specialisten, terwijl een doorstart zonder hen niet mogelijk was en zijzelf de grootste schuldeisers waren in het faillissement.

Omdat ze vinden dat de curatoren van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis jegens hen zijn tekortgeschoten en onrechtmatig hebben gehandeld, eisten de radiologen schadevergoedingen van ongeveer 2,8 respectievelijk 2,3 miljoen euro vanwege gederfde goodwill en gederfde inkomsten. Ook eisten beiden nog eens 25 duizend euro als vergoeding voor de geleden reputatieschade. De radiologen stelden dat de curatoren persoonlijk aansprakelijk waren.

De rechtbank oordeelt echter dat curatoren in een faillissementssituatie een grote mate van vrijheid hebben om na een faillissement bij een doorstart te kiezen voor een vorm die goed uitkomt. Er was voor de curatoren geen verplichting ervoor te zorgen of erop toe te zien dat de medisch specialisten een arbeids- of toelatingsovereenkomst of een (goodwill)vergoeding aangeboden zouden krijgen. Ook stelt de rechter dat er geen bewijs is dat de curatoren het vooropgezette doel hadden hun praktijk te ontnemen en kosteloos te laten voortzetten door het Spijkenisse Medisch Centrum. De radiologen moeten bijna 22 duizend euro proceskosten betalen.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact