Wachttijden bij borstkanker gestegen t.o.v. vorig jaar

11-10-2013

Vergeleken met vorig jaar werden er in september minder roze lintjes uitgereikt in de borstkankerzorg. Volgens Carol Richel (Borstkankervereniging Nederland) speelt de langere wachttijd hierin een belangrijke rol.

h2>Lange wachttijden

Naast het feit dat er door fusies een lichte daling was in het aantal ziekenhuizen, ligt de belangrijkste oorzaak van de afname in lintjes bij de te lange wachttijden. De vereniging hanteert namelijk de norm dat er niet meer dan 5 dagen tussen het borstonderzoek en de bekendmaking van de uitslag mogen zitten. Slechts 70% van de ziekenhuizen kon dit jaar aan deze norm voldoen, ten opzichte van 85% vorig jaar. ‘Het is van belang dat patiënten na het onderzoek zo snel mogelijk weten waar ze staan, en indien de diagnose borstkanker wordt gesteld, dienen zij zo snel mogelijk te worden geholpen,’ aldus Richel.

 

Overige criteria

Het besluit om ziekenhuizen een lintje te geven berust naast het eerder genoemde criterium verder op de scores voor een aantal andere normen. Zo is de maximale periode tussen de diagnose en aanvang van de behandeling maximaal 5 weken, en wordt er gereflecteerd op patiëntenervaringen en het aantal behandelde patiënten. Daarnaast kijkt men naar het percentage overgebleven borstkankerweefsel en de informatieverstrekking door het desbetreffende ziekenhuis.

 

Nieuwe standaard

Tot op heden zijn de genoemde termijnen voor diagnose en behandeling nog geen verplichte voorwaarden voor een lintje, maar de borstkankervereniging overweegt wel om deze op te nemen in de lijst van verplichte criteria. Uit patiëntenonderzoek bleek namelijk al eerder dat deze normen van groot belang zijn.

 

Bent u zelf een professional en op zoek naar een uitdagende functie als bijvoorbeeld oncoloog of oncologisch verpleegkundige? Bezoek dan onze vacaturebank!