Oogartsen: vuurpijlen en rotjes ‘ten dele’ oorzaak letsel

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

01-12-2017

Vuurpijlen en rotjes veroorzaken maar een deel van het vuurwerkletsel; ook siervuurwerk maakt veel slachtoffers. Dit zeggen oogartsen in een reactie op het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) om vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden.

Hollandse Hoogte - Maarten Hartman

De raad doet de aanbeveling na een uitgebreid onderzoek naar veiligheidsrisico’s rond de jaarwisseling. Volgens de raad is het tijd om ‘het voortdurende patroon van veel letsel en ordeverstoringen’ te doorbreken. Een groot deel van het siervuurwerk, zoals fonteinen en ander vuurwerk mag wat de onderzoekers betreft beschikbaar blijven. Volgens cijfers van de branche maakt dit 80 procent van de omzet uit.

De oogartsen Tjeerd de Faber en Jan Keunen pleiten met hun Vuurwerkmanifest al jaren voor centrale vuurwerkshows en een volledig verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren. Ze voelen zich gesteund door dit rapport maar merken op dat ‘uit registraties van onder andere oogartsen’ blijkt dat vuurpijlen en knalvuurwerk ‘maar ten dele’ verantwoordelijk zijn voor de letsels. Ruim vijftigduizend Nederlanders en meer dan duizend organisaties hebben het manifest getekend, onder wie oog-, kinder- en jeugdartsen, plastisch chirurgen, huisartsen, SEH-artsen en artsenfederatie KNMG.

De raad signaleert dat ieder jaar veel mensen gewond raken door vuurwerk. Zo kwamen er afgelopen jaar 472 gewonden op de SEH. Een persoon overleed. Een derde van het letsel bestond uit brandwonden, ruim een kwart uit oogletsel en de rest bestond uit de categorieën open wonden, oppervlakkig letsel, amputatie, fractuur en overige. De helft van de gewonden was omstander en 45 procent was jonger dan twintig jaar. Over knalvuurwerk stelt de OVV dat het grote overlast veroorzaakt en ‘uitnodigt tot roekeloos gedrag’.

Gemeenten doen er volgens de OVV verstandig aan om het feest ‘een meer georganiseerd karakter’ te geven. Bijvoorbeeld door vuurwerkshows te organiseren. Een actieve opstelling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Justitie en Veiligheid is ‘cruciaal’ om te voorkomen dat gemeenten zelf ‘het wiel moeten uitvinden’, stellen de onderzoekers.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact