Plotse hartstilstand door structurele afwijking bij sporters zeldzaam

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

27-11-2017

Een plotselinge hartstilstand bij sporters komt niet veel voor en wordt zelden veroorzaakt door een structurele hartafwijking. Dat blijkt uit onderzoek in The New England Journal of Medicine.

De onderzoekers selecteerden 74 patiƫnten van tussen de 12 en 45 jaar oud uit een Canadese databank voor gevallen van plotselinge hartstilstand. Hun hartstilstand had zich tijdens het sporten voorgedaan in de periode 2009 tot en met 2014. De incidentie van plotselinge hartstilstand in de gewone bevolking van die leeftijd is 4,84 gevallen per 100 duizend persoonsjaren. Onder de sporters was dit 0,76 per 100 duizend atleetjaren en meer dan de helft van deze sporters overleefde dit niet. Hypertrofische cardiomyopathie leek in eerdere studies een grote boosdoener, maar bleek hier in slechts twee gevallen de oorzaak. Aritmogene rechterventrikelcardiomyopathie werd helemaal niet als oorzaak gevonden.

Drie van deze 74 hartstilstanden die zich tijdens het sporten voordeden, hadden mogelijk kunnen worden opgespoord als de atleten zich hadden laten screenen, schrijven de onderzoekers. Ze schatten dat 80 procent van de gevallen van hartstilstand niet zou zijn gevonden met systematische klinische screening, al dan niet in combinatie met een elektrocardiografie. De auteurs zetten daarom vraagtekens bij de waarde van deze screening.

/www.nejm.org/doi/1615710

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact