MUMC+ past als eerste nieuw neurostimulatiesysteem toe voor chronische pijnbehandeling

24-11-2017

Het Maastricht UMC+ past vanaf nu als eerste in Nederland het Intellis™- neurostimulatieplatform van Medtronic toe. Dit is ‘s werelds kleinste implanteerbare ruggenmergstimulator (Spinal Cord Stimulator, SCS) voor de behandeling van bepaalde soorten chronische, hardnekkige pijn. De eerste ingreep is voorspoedig verlopen. Eén op de vijf volwassenen in West-Europa lijdt aan chronische pijn, een vreselijke aandoening met een dure persoonlijke en maatschappelijke impact. Chronische pijn kan een negatieve invloed hebben op alle aspecten van iemands leven – relaties, arbeidsproductiviteit, alledaagse activiteiten, en toch blijft het onderherkend en onderbehandeld.

br />In gepubliceerde studies is aangetoond dat wanneer SCS wordt gebruikt bij zorgvuldig gekozen patiënten met chronische pijn, het effectieve langdurige pijnverlichting, een verbetering van de kwaliteit van leven en aan pijn gerelateerde invaliditeit, en een vermindering van de behoefte aan pijnmedicatie kan geven. Evenzo kan subcutane perifere zenuwstimulatie (Peripheral Nerve Stimulation, PNS) voor verlichting van rugpijn, verbetering van aan rugpijn gerelateerde invaliditeit en vermindering van de behoefte aan pijnmedicatie zorgen. De mogelijke voordelen van neurostimulatie zijn van cruciaal belang, gezien het volksgezondheidsprobleem met betrekking tot misbruik van pijnmedicatie op recept. 

Professor Maarten van Kleef van het MUMC+: “De ingreep is voorspoedig verlopen. De langdurige pijnverlichting die de patiënt nu ervaart, kunnen we met dit systeem optimaliseren doordat zowel de patiënt als ik op elk gewenste moment beschikken over therapie- en bewegingsgegevens. Daarnaast is het kleine formaat van deze stimulator prettig voor de patiënt, omdat het nauwelijks hinder geeft.”

Vroegere interventie met SCS blijkt de behandeluitkomsten te verbeteren en SCS wordt over het algemeen vergoed en aanbevolen door de Europese overheden. De huidige Europese richtlijnen ondersteunen het gebruik van SCS; Failed Back Surgery Syndrome (FBSS) is de voornaamste indicatie die wordt aanbevolen door de Europese overheden.

Bij Medtronic-neurostimulatietherapie voor chronische pijn wordt gebruikgemaakt van een neurostimulatiesysteem, een medisch apparaatje dat onder de huid van de patiënt wordt geplaatst en dat zwakke elektrische pulsen afgeeft via een geleidingsdraad die in de epidurale ruimte (voor SCS) of onder de huid (voor PNS) wordt geplaatst om pijnsignalen naar de hersenen te blokkeren. Ook de pijnspecialisten van het St Jansdal in Harderwijk passen vanaf eind november deze therapie toe.

Over het Intellis™-platform
Het Intellis™-platform bestaat uit 's werelds kleinste implanteerbare SCS-neurostimulator en biedt grote voordelen voor de patiënt, waaronder optimalisatie van de behandeling en verbetering van de communicatie tussen patiënt en arts door dagelijkse activiteiten, lichaamshoudingen en therapiegebruik bij te houden en te delen en artsen een objectief zicht op de mobiliteit en vooruitgang te geven. Het systeem pakt ook een vaak voorkomende klacht van patiënten aan: de last van het dagelijks of wekelijks opladen. Met Medtronics gepatenteerde Overdrive™-batterijtechnologie kan het Intellis-platform volledig worden opgeladen van leeg tot vol in ongeveer één uur en is het geoptimaliseerd om te voldoen aan de energiebehoeften van behandelopties met hoge doses (HD) die worden aangeboden voor SCS-patiënten in de Evolve SM - workflow.

De mogelijkheid om diagnostische beeldvorming met MRI te gebruiken is met de meeste SCS-systemen beperkt, maar het Intellis-platform biedt de breedste toegang tot dit belangrijke diagnostische hulpmiddel.2 Dit is belangrijk omdat uit studies is gebleken dat ongeveer 82 procent van de patiënten die in de VS een SCS-systeem geïmplanteerd hebben gekregen, naar verwachting binnen vijf jaar na de implantatie een MRI moeten ondergaan. 19 Het Intellis-platform beschikt ook over de AdaptiveStimTM-technologie die automatisch zorgt voor de afgifte van de juiste dosis na verandering van lichaamshouding. Hierdoor hoeft de patiënt niet voortdurend handmatig instellingen van zijn neuromodulatiesysteem te wijzigen en kan hij een zo normaal mogelijk leven leiden.