Medisch specialisten vaker ‘bevlogen’ dan huisartsen

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

21-05-2015

Een op de vijf medisch specialisten voelt zich bevlogen in zijn werk. Dat meldt de VvAA naar aanleiding van een online onderzoek onder 1241 leden van de VvAA, onder wie 23 procent medisch specialisten en 18 procent huisartsen. In het onderzoek wordt ‘bevlogenheid’ of ‘bezieling’ gedefinieerd als het omgekeerde van burn-out; professionals met passie en inzet, die zich gezonder voelen en beter presteren.

 

Volgens de VvAA voelt 13,5 procent van de algemene Nederlandse werkende bevolking zich bevlogen, voor medisch specialisten is dit 20,1 procent en voor huisartsen 13,3 procent. Zelfstandig werkende artsen zitten beter in hun vel dan artsen in loondienst.

Medisch specialisten voelen zich vaker bevlogen in hun werk dan huisartsen, maar hebben ook iets vaker burn-outklachten. Van de huisartsen voelt 13,8 procent zich burn-out, terwijl dit voor 14,9 procent van de medisch specialisten geldt. De VvAA maakt zich zorgen over de beroepsgroep, omdat 17 procent van de medisch specialisten en 16 procent van de huisartsen een carrièreswitch overweegt vanwege stress rond (mogelijke) imagoschade, regel- en productiedruk en afstemmingsproblemen.

Simone Paauw

Lees ook:

 

 

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact