CBG blij met komst EMA naar Amsterdam

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

21-11-2017

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is blij met de komst van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA naar Amsterdam. Het geeft aan het EMA te willen ondersteunen in al haar facetten. Nederland wil 10 miljoen euro investeren in uitbreiding van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om het functioneren van het EMA te garanderen.

Negentien kandidaten hadden zich gemeld om het agentschap, dat Londen wegens de brexit moet verlaten, binnen de landsgrenzen op te nemen. De beslissing viel maandag in Brussel na een loting tussen Milaan en Amsterdam. De Europese instelling komt met 980 werknemers in een nieuw gebouw van 250 tot 300 miljoen euro op de Zuidas in Amsterdam.

CBG-directeur Hugo Hurts noemde het CBG gisteren ‘een van de Europese hoofdrolspelers’ in centrale geneesmiddelenbeoordeling en geneesmiddelenbewaking. ‘We zien uit naar de voortzetting van de samenwerkingsrelatie met het EMA in zijn nieuwe thuishaven. Het CBG zal de komst van het EMA naar Amsterdam ondersteunen zodat, in het belang van de patiënt, de continuïteit en kwaliteit van de toelating en bewaking van medicijnen op hetzelfde hoge niveau blijft’, aldus Hurts.

Farmaceuten kiezen zelf in welk land ze een geneesmiddel op de markt willen brengen, en moeten hiervoor dan toestemming vra

gen bij een nationaal agentschap, dat het middel toetst op veiligheid en risico’s. Voor steeds meer geneesmiddelen, zoals nieuwe hiv- of oncologische medicijnen, geldt dat deze alleen op de markt mogen worden gebracht als ze in heel Europa beschikbaar komen. Het Europese agentschap EMA beoordeelt zelf geen medicijnen, maar coördineert in zulke gevallen de keuze welk nationaal agentschap zo’n geneesmiddel gaat beoordelen. In Nederland is dat het CBG, dat 17 procent van alle Europese beoordelingen uitvoert.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact