Handtekeningenactie tegen euthanasie in de psychiatrie

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

17-11-2017

De psychiaters Bram Bakker en Esther van Fenema zijn deze week een actie gestart om handtekeningen te verzamelen van psychiaters die ook ‘bezorgd zijn over het huidige euthanasiebeleid’.

Hun actie volgt op de uitzending van EenVandaag afgelopen weekend waarin vooraanstaande psychiaters het beleid van de Levenseindekliniek bekritiseerden. NVvP-voorzitter Damiaan Denys, hoogleraar Jim van Os en oud-hoogleraar psychiatrie Frank Koerselman maanden in de uitzending tot voorzichtigheid met euthanasie bij psychiatrisch patiënten. Van Os maakt zich zorgen over een ‘medische escalatie’ door een ‘soort verruiming van de interpretatie van de wet. Waar het vroeger alleen ging om mensen met uitbehandelde kanker die nog twee weken te leven hadden, gaat het nu om patiënten met een psychische aandoening die misschien nog wel twintig jaar kunnen leven.’

Op Twitter komen de reacties los. ‘Ik onderteken. Laat me niet wegzetten als kille, bange, onfatsoenlijke behandelfreak die wanhopige patiënten in de kou laat staan’, reageert psychiater Jan Mokkenstorm van 113 Zelfmoordpreventie. Psychiater Menno Oosterhoff schrijft: ‘Ik teken niet. Ik vind dit niet de manier om met die zorgen in te gaan. Ga eerst eens praten met de Levenseindekliniek.’

Eind oktober werd bekend dat de commissie van de NVvP die de richtlijn Omgaan met het verzoek om hulp bij zelfdoding door patiënten met een psychiatrische stoornis herziet, het niet gepast vindt ‘dat patiënten met psychiatrische aandoeningen onvoldoende gehoor vinden voor hun verzoek bij hun vaste behandelend arts’.

In 2016 werden 60 euthanasieverzoeken van psychiatrisch patiënten gehonoreerd, 46 daarvan door de Levenseindekliniek. Sinds oktober werft de Levenseindekliniek extra artsen om aan de vraag naar euthanasie te kunnen voldoen. Begin november publiceerden de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) het oordeel ‘onzorgvuldig’ over een casus waarin een psychiatrische patiënt via de Levenseindekliniek euthanasie onderging. De arts had naast de reguliere consulent ‘ook zélf nog een onafhankelijke psychiater moeten raadplegen of gericht een consulent/SCEN-arts met specifieke deskundigheid, in casu een psychiater, moeten inschakelen’, aldus de RTE.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact