Rode Kruis: in Jemen dreigt opnieuw cholera

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

17-11-2017

De humanitaire situatie in Jemen verslechtert snel door ingestelde grensblokkades. Een nieuwe cholera-epidemie dreigt nu er geen brandstof is om water te zuiveren. Het Rode Kruis luidt vandaag de noodklok.

Door de blokkades komt er nauwelijks meer brandstof het land in. In veel delen van Jemen werkt de waterzuivering niet door gebrek aan diesel die de generatoren moeten aandrijven. Zo’n miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon water. Ziekenhuizen zijn voor hun stroom ook afhankelijk van generatoren, waardoor ook de medische zorg in het gedrang komt.

Saoedi-Arabië sloot 6 november alle grensovergangen met buurland Jemen. Saoedi-Arabië leidt een coalitie die tegen de Houthi-rebellen in Jemen vecht. De afsluiting is volgens Riyad bedoeld om wapenleveranties aan de Houthi-rebellen vanuit Iran tegen te houden.

Door de blokkades kunnen tientallen hulpverleners van het Rode Kruis, niet naar hun werk in Jemen terugkeren. Humanitaire hulp is essentieel voor de inwoners van het land dat al 2,5 jaar wordt getroffen door ernstig geweld. ‘Bijna 10 miljoen mensen hebben acute hulp nodig. Er is gebrek aan alles. De voedselonzekerheid is groot’, zo zegt het Rode Kruis.

Afgelopen april brak de grootste cholera-epidemie in de geschiedenis van het land uit, die leidde tot bijna 900.000 cholerabesmettingen.

Het Rode Kruis voorziet Jemenieten onder meer van schoon drinkwater, medische zorg en voedsel. Een Nederlandse delegatie van het Rode Kruis is in de regio om onderzoek te doen naar de situatie.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact