RVZ wil aandacht voor duurzame inzetbaarheid

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

14-04-2015

Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een vandaag verschenen advies. Voor een deel van de werkenden zal het moeilijk zijn om nog langer...

 

Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een vandaag verschenen advies. Voor een deel van de werkenden zal het moeilijk zijn om nog langer dan 65 jaar te werken, stelt de RVZ. Dat maakt het belangrijk om ‘duurzame inzetbaarheid’ aan te pakken vanuit een levensloopperspectief. Bij een deel van de werkenden nemen gezondheid en werkvermogen af met het ouder worden. Ook verandert de context waarin mensen hun werk doen – op jongere leeftijd hebben zij bijvoorbeeld zorg voor jonge kinderen, en verlenen zij mantelzorg.
Volgens de raad kan er vanuit gezondheidsoogpunt veel worden gedaan om langer doorwerken te stimuleren. Werkenden, werkgevers en professionals moeten daarover in gesprek. Gezondheidsinterventies kunnen van belang zijn, maar ook scholing, werkaanpassing en mantelzorgondersteuning. Ook moet de reguliere zorg meer rekening houden met ondersteuning, bijvoorbeeld door het belang van participatie te benadrukken in richtlijnen en kwaliteitsstandaarden en op te nemen in individuele zorgplannen.
Interventies als participerende werkaanpassing bij lage rugklachten, activerende begeleiding en werkgerichte behandeling bij veelvoorkomende psychische klachten en individuele plaatsing en steun worden onvoldoende benut, stelt de RVZ. Ze wil meer kennis over de effectiviteit van interventies die specifiek zijn gericht op oudere werkenden en langer doorwerken, en werkenden kunnen ondersteunen om meer verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen in zetbaarheid.

Joost Visser @joostvissermc

RVZ-advies Doorwerken en Gezondheid

Lees ook

 

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact