Marike Lancel bijzonder hoogleraar Slaap en Psychopathologie RUG

03-11-2017

Dr. Marike Lancel is op 1 november benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Slaap en Psychopathologie' aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, afdeling Klinische Psychologie en Experimentele Psychopathologie. De leerstoel is ingesteld door de RUG en GGZ Drenthe. Marike Lancel is verbonden aan GGZ Drenthe, als hoofdonderzoeker van de Forensische Psychiatrie en als expert in de slaapgeneeskunde bij het Slaapcentrum voor Psychiatrie Assen.

br />Onderzoek
Marike Lancel: “In mijn werk bij GGZ Drenthe werd ik geconfronteerd met de praktijk dat zo veel mensen met psychische problemen langdurige en ernstige klachten hebben over hun slaap en met de positieve effecten die een goede behandeling van de slaapstoornissen vaak heeft. Niet alleen op de slaap, maar ook op het psychisch welzijn en de kwaliteit van leven.
Veel behandelaren besteden nog te weinig aandacht aan de slaap van hun patiënten. Maar het is heel belangrijk mensen met psychische aandoeningen regelmatig te vragen naar hun slaapkwaliteit en ernstige slaapproblemen goed te behandelen. Psychische aandoeningen en slaapstoornissen kunnen een vicieuze cirkel vormen, elkaar als het ware versterken.”

Samen met haar collega’s doet zij onderzoek naar welke slaapstoornissen veel voorkomen en naar de rol van de slaapproblemen bij het ontstaan en voortduren van psychische aandoeningen. “Met de leerstoel hopen we het onderzoek naar de wisselwerking tussen slaap en psychische aandoeningen te bevorderen en het thema slaap beter op de kaart te zetten bij de nieuwe generatie psychologen, zodat zij sneller dan nu vaak het geval is slaapproblemen ontdekken en behandelen.”

Kennis en ervaring
Marike Lancel doet sinds 1987 slaaponderzoek. Zij deed dit tijdens haar studie fysiologische psychologie aan de Universiteit Leiden, haar promotieonderzoek aan de universiteit van Basel, Zwitserland, en als hoofd van de afdeling Slaapfarmacologie van het Max-Planck Instituut voor Psychiatrie in München, Duitsland. Sinds 2005 is ze bij GGZ Drenthe hoofdonderzoeker bij de TOPGGz gecertificeerde Forensische Psychiatrische Kliniek. Ze is ook oprichter van het Slaapcentrum voor Psychiatrie Assen waar ze, naast het werken in de praktijk, onderzoek is gestart naar de invloed van slaapinterventies op de ernst van de psychische problematiek.